Wat is een fitting?

Een fitting is het verbindende onderdeel tussen twee voorwerpen. Bij lampen spreken we van een fitting wanneer we het hebben over de lampvoet met schroefdraad of bajonetaansluiting.

Een veelgebruikte en bekende fitting is toch wel de Edison fitting. Deze kenmerkt zich door een schroefdraad die in de lampvoet van een lamp wordt gedraaid. Je herkent ze aan de kenmerken E, gevolgd door de diameter van de schroefdraad in milimeters.

De bekendste zijn toch wel de lampen met een E27 of E14 fitting. De E27 heeft een schroefdraad van 27 mm en de E14 heeft een schroefdraad van 14mm. Deze twee varianten vind je hoogstwaarschijnlijk door het gehele huis heen.

Welke fittingen onderscheiden we?

Philips Hue verkoopt verschillende smart lampen met een GU10, E27 en E14 fitting

Philips Hue E27 en E14 fitting

De Philips Hue E27 en de Philips Hue E14 zijn de twee los verkrijgbare lampen met een Edison fitting van Philips Hue. Deze twee lampen zijn verkrijgbaar in verschillende types:

  1. White (wit licht)
  2. White Ambience (verstelbaar in vele tinten helder wit licht )
  3. Colour (Verstelbaar in 16 miljoen kleuren)
  4. Colour and White Ambience (in te stellen op zowel witte lichttinten als kleuren)

Zowel de E14 als de E27 zijn los verkrijgbaar in de zogenoemde single-packs, maar ook verkrijgbaar per twee; De Duopack en tenslotte zitten de meeste lampen, 3 hue lampen, in een starterpack.

Philips Hue GU10 fitting – De spotjes

De andere fitting die bekend is, is de bajonetsluiting. Deze worden vaak gebruikt in spotjes en staan bekend onder de noemer GU10. Ook Philips Hue heeft lampen (spotjes) met GU10 aansluitingen en deze zijn ook, net als de E14 en E27, verkrijgbaar in verschillende types. Ook zijn er voor de spotjes single en double packs verkrijgbaar.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.